Kullandığınız Browser Flash'ı Desteklemiyor.

TRAVMA

Travma

Travma, bütünün parçalanması, sürekliliğin kesintiye uğramasıdır. Travma, ruhun uyaranlara karşı tamponlarını yıkar ve böylece onun alışık olduğu savunmalarını ve hareket tarzını bozarak karışıklığa ve oryentasyon bozukluğuna iter.Travma ile birlikte geçmiş ve gelecek arasındaki süreklilik kesintiye uğramıştır.Travma, bütünün parçalanması, sürekliliğin kesintiye uğramasıdır. Travma, ruhun uyaranlara karşı tamponlarını yıkar ve böylece onun alışık olduğu savunmalarını ve hareket tarzını bozarak karışıklığa ve oryentasyon bozukluğuna iter.Travma ile birlikte geçmiş ve gelecek arasındaki süreklilik kesintiye uğramıştır. Travmaya kişisel sebepler (yakınların aniden kaybı, kaza vb.) sebepler yol açabildiği gibi , yangın, deprem, sel baskını gibi doğal afetler sonucu da görülebilir.

Ruhsal bir travmadan sonra bazı kişilerde önce akut stres bozukluğu bazı kişilerde de bunun sonrasında travma sonrası stres bozukluğu ya da diğer adi ile post travma tik stres bozukluğu dediğimiz bir durum gelişebilmektedir.

Travma ve Çocuk
Çocukların karşılanması gereken ihtiyaçları vardır. Anne babalar, bu ihtiyaçları karşılayan kişilerdir. Bu, çocuklar için doğal öğrenmedir. Onlara dayanırlar, onlara güvenirler, onların koruyuculuklarına, sevgi ve desteklerine ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaçlar birdenbire kesintiye uğrarsa kendilerini güvensiz ve korunmasız hissederler.

Yaşanan travmaya büyüklerin tepkileri çocuklar için önemlidir. Çünkü dünyaya onların gözleri ile bakarlar, tepkilerini kontrol ederler.

Çocuklar dünyanın adil olduğuna inanmalıdır. Eğer bu inançları sarsılırsa geleceğe ait güvenleri sarsılır. Tıpkı büyükler gibi çocuklar da travma sonrası bazı savunma mekanizmaları geliştirirler. Bu kullandıkları yollar, onların yaşadıkları durum karşısında kendi bütünlüklerini koruma, durumu daha anlaşılır kılma, oluşan farklılıklara uyum sağlayabilme sürecinde yardımcı olma yollarıdır.

Bazen yalan söylerler. Hiç bir şey olmamış gibi davranabilirler.
Yaşadıkları felaketten öncesine oranla daha fazla hareketli olabilirler.
İsteklerinin hemen yerine getirilmesini isteyebilirler.
Sessizleşir, donuklaşırlar, içe kapanırlar.
Depresyon görülebilir.
Korkuları artar.
Bazen de dışa vurdukları hayal ve fantazileri vardır.